Voordelen

Je zult misschien naar yoga zijn gekomen om je lichaam in vorm te krijgen, om leniger te worden of om te leren ontspannen. Maar yoga kent zoveel meer voordelen! Hieronder 10 voordelen van yoga:

1. Minder stress

Door yoga zul je echt minder stress voelen! Dankzij de ontspannende werking van yoga zal er een daling van het stresshormoon cortisol plaatsvinden in je lichaam.

2. Verbeterde ademhaling

Yoga leert je trager en dieper adem te halen. Je wordt je bewust hoe je ademt, ook buiten de les. Dit leidt tot een betere longfunctie en je lichaam wordt erdoor aangespoord om te ontspannen.

3. Lenigheid

Yoga verbetert de lenigheid en beweeglijkheid van je lichaam. Bovendien leidt regelmatige yoga beoefening tot een betere lichaamshouding, wat weer leidt tot het verzachten van eventuele nek-en spierklachten.

4. Je wordt sterker

Bij yoga houdingen wordt elke spier in je lichaam gebruikt, waardoor je kracht toeneemt van top tot teen. Daarnaast versoepelt yoga de stramme spieren in je lichaam.

5. Gewichtsverlies

Yoga (zelfs de minder intense variaties) helpt je je lichaamsgewicht op peil te houden. Dankzij calorieverbranding en stressvermindering, spoort yoga je ook aan tot gezonder eten. Je wordt je bewust dat wat je eet van invloed is op je energieniveau.

6. Verbeterde bloedcirculatie

Yoga verbetert de werking van de bloedsomloop. Als gevolg van de verschillende houdingen kan zuurstofrijk bloed de cellen van het lichaam beter bereiken.

7. Focus op het heden

Yoga helpt je te concentreren op het heden en creƫert een goede balans tussen lichaam een geest. Daarnaast leidt yoga tot betere concentratie, coƶrdinatie, reactiesnelheid en een optimaal geheugen.

8. Geen competitie

In de yogales zul je leren dat yoga voor iedereen is en dat je het echt voor jezelf doet. Je bent misschien minder lenig of krachtig dan je buurvrouw/man, maar dat is totaal niet belangrijk. Je wordt je eigen leraar en leert je eigen grenzen kennen.

9. Je slaapt beter

Regelmatige yoga beoefening zorgt voor balans van lichaam en geest. Hierdoor word je hoofd rustig (want als je moet focussen op yoga houdingen kun je niet tegelijkertijd to-do lijstjes afwerken) en ga je heerlijk ontspannen slapen. Slaap is de meest onderschatte manier om aan je herstel te werken en de beste anti-stressor.

10. Toename zelfbewustzijn

Hoe meer je yoga beoefent, hoe beter je je lichaam leert kennen. Je wordt je bewust van je lijf, de spierspanning, de adem, stramheid, vooral in tijden van stress. Het stelt je in staat meer controle te hebben over je lichaam, op fysiek en mentaal niveau. Je zult eerder doorhebben wanneer je een grens overschrijdt.